5 zajímavosti o parfémech

Vůně má hlavu, srdce a základ

Tradičně se u parfémů, parfémovaných, toaletních i kolínských vod jednotlivé vonné složky uvolňují postupně ve třech fázích takzvané pyramidy.  Autorem pyramidy je významný francouzský parfémář Jean Carles (1892–1966).

A z čeho se vlastně pyramida skládá? Někdo pyramidu rozděluje na hlavu, srdce a základ vůně, jindy jsou vrstvy nazývány jako horní, prostřední a spodní anebo jako tóny – vrchní, střední a nízké.

Hlava představuje vůně, které vydrží zhruba 15 minut. Jelikož jsou cítit hned po otevření lahvičky a po prvním nanesení, je na tuto horní vrstvu kladen největší důraz. Úvodní tóny vůně mají za úkol zcela vás okouzlit, a pokud se tak nestane, možná to není ten pravý parfém pro vás. Jedná se nejčastěji o citrusové, vodní a vzdušné vůně.

Další částí pyramidy je srdce, které je považováno za střed vůně. Srdce vydrží zpravidla 2 až 3 hodiny, záleží, o jaký produkt se jedná (například parfém, parfémovaná voda). V srdci se nejčastěji vyskytují ovocné, květinové, kořenité, ale i bylinkové esence.

Poslední tóny vůně jsou nízké, často dřevité, pižmové, pryskyřičné a gurmánské vonné složky. Základ je ze všech tří vrstev nejdelší a někdy bývá maličko cítit už po nanesení.

Čichové vzpomínky jsou silnější než vizuální

Také se vám stalo, že jste si vzpomněli na nějaké konkrétní situace z dětství, když jste ucítili danou vůni? Je to tím, že čichové vzpomínky jsou silnější než vizuální. Proto se někdy v parfémech objevují ingredience, které připomínají vůni čerstvého prádla nebo třeba mýdla.

Pozoruhodná historie parfémů

Voňavky existují snad již od samého počátku lidstva. Nejprve se používaly bylinky a květiny a později se přidaly vonné oleje a kadidla. První důkaz používání parfémů byl nalezen v 3500 let staré hrobce egyptské královny Hatšepsovet v Thébách.

Původní způsob výroby vůní byl spalováním vonného dřeva. Teprve postupem času se parfémy staly součástí každodenního života a technologie jejich výroby se začala zdokonalovat.

V 16. století se ve Francii objevila první laboratoř. Až v 19. století se použila první kombinace přírodních vonných látek s chemickými složkami.

Rozdělení parfémů na dámské a pánské je poměrně nová záležitost. Ještě dnes v některých zemích mají voňavky pro dámy i pány stejné.

 

Oblíbené přísady parfémů

Při výrobě parfémů se také využívá pižmo  neboli mošus, které se dříve získávalo z pohlavních žláz kabara pižmového. V současnosti však kabar patří mezi chráněná zvířata, a tak se pižmo vyrábí uměle.

Nejdražší a nejlepší ingrediencí je Ambergris vzniká v trávicím ústrojí velryb, které ho vyvrhují do oceánu (nejedná se však o zvratky). Její charakter se těžko popisuje, vůně připomíná čerstvou hlínu či mech.

Ambra  je zkamenělá pryskyřice neboli jantar. Stromy ji vylučují v místě, kde došlo k poškození kůry.  Vůni ambry je lehce nasládlá a jsou z ní cítit dřevité tóny.

Unikátní muzeum vůní

Chtěli byste vědět, jakou vůni používala Kleopatra nebo třeba jak voněl Napoleon? Potom doporučujeme navštívit muzeum vůní ve francouzském městě Versailles, kde mají jedinečnou sbírků parfémů vonných základů, i těch, které se dnes už nevyrábějí. Osmotéka, jak je muzeum nazývané, má všechny původní receptury pečlivě uschovány v sejfu nejmenované versailleské banky.

 

 

Close Menu