Jak se starat o bazén?

Jak už jsme zmínili v předchozím článku. Aby byla voda bez mechanickým nečistot, používáme hladinové síťky, bazénové vysavače, skimmer a filtraci. Nebo také krycí plachty. Ale abychom se zbavili nečistot, které nevidíme pouhým okem, musíme používat bazénovou chemii, kterou je nutné přefiltrovávat. Čištění vody bychom se měli komplexně věnovat, alespoň jednou týdně.

Jakou zvolit filtraci?

Pro menší bazény, které mají objem od 4 až 6 m3 doporučujeme pořídit kartušové filtrace. Pro větší bazény je vhodnější písková filrace. Písková filtrace má totiž vyšší výkon a je u ní možné připojit další příslušenství a rozšiřující zařízení. Je doporučeno přefiltrovat celý objem vody v bazénu 2x krát denně. Voda je více prokysličená, vydrží být více bez nečistot a chemie se lépe rozpouští. Písek ve filtraci je dobré měnit jeden krát ročně.

Jaké hodnoty sledovat, aby byla voda v bazénu v pořádku?

Vůbec nejdůležitější je mít správné pH, které si zjistíme testerem. Ideální hodnota pH se pohybuje v rozpětí 6,8 až 7,2.  Pro srovnání hodnoty pH použijeme přípravek pH+ nebo PH-. Poté znovu změříme a zkontrolujeme hodnoty. Vyšší pH způsobuje zákal vody a zvyšuje vázaný chlor, který není příjemný očím ani naší pokožce. Nižší pH má za následek korozi například bazénové fólie. A když bude špatná hodnota pH nebudou se nám dobře uvolňovat bazénové chemie, ať je to chlorová chemie nebo kyslíkové tablety. Bezchlorová chemie nebo kyslíkové tablety jsou vhodné pro alergiky, lidi s atopickým ekzémem.

Dále je potřeba sledovat koncentraci chloru. Aby nedošlo k poškození lidského organismu, ale zároveň se zachovali dezinfekční účinky chloru, doporučujeme udržovat hodnotu chloru na 0,6 mg na 1 litr.

Co dělat před dovolenou?

Když víme, že se delší dobu nebudeme moc starat o vodu v bazénu, použijeme preventivní prostředky. Například algicidní látky, které zabraňují tvorby řas nebo použijeme větší dávku chemie. Pokud přeci jen voda zezelená je potřeba změřit pH a přidat chlorový šok.

V případě bezchlorové metody se používá oxid chloričitý, který se používá při dezinfekci pitné vody. Je naprosto zdravotně nezávadné.

Close Menu