Polibek, nejznámější obraz Gustava Klimta, na porcelánu

DSCF2606 (Kopírovat)

Rakouský secesní  umělec Gustav Klimt, který žil v letech 1862 až 1918, je průkopníkem symbolismu. Ve své době dokázal uplatnit nové metody a zachytit svět jiný pohledem.

Gustav Klimt nebyl jen malíř

Jeho otec, zlatník z Travčic u Litoměřic, připravoval všechny své syny na zlatnické povolání, ale Gustav projevoval malířské nadání, proto ve čtrnácti letech začal studovat vídeňskou uměleckoprůmyslovou školu. Klimt je znám hlavně díky svým portrétům, ale byl také výborným krajinářem.

Klimt měl nový pohled na svět

Modelem Gustava Klimta byly často ženy, které byly velmi krásné a jejich krásu ještě podpořil barvami, pózami a technikami. Nejen obraz Polibek ale všechna jeho díla, jsou plná výrazných linií, geometrických vzorů, smyslnosti, erotičnosti a mystiky.  

Obraz Polibek (1907-1908) dost možná nejslavnější dílo Gustava Klimta, vrchol jeho tzv. zlatého období. Zlatou barvu objevil Klimt na návštěvě italské Ravenny, kde byl očarován byzantskými mozaikami. Ačkoliv obraz nebyl nikdy dražen, jeho hodnota se odhaduje na více než 2 miliardy korun.

Protože nás Klimtův obraz Polibek na tolik zaujal, rozhodli jsme se nenechat ho viset jen na zdi galerie Belvedere ve Vídni, ale jeho repliku jsme použili na luxusní porcelánové hrnky, šálky, vázy, talíře a další produkty z porcelánu. Porcelán je vysoce kvalitní a tenký s označením „New bone“.  

Close Menu